top of page

ARTISTI, SÄVELTÄJÄ & KANTELEENSOITTAJA

"Heijastuksia kutoo helmeilevää indiepoppia, joka flirttailee eteerisillä kansanmusiikkivaikutteilla. Kardemimmit-yhtyeestä tuttu Jutta Rahmel tietää, kuinka luovitaan herkkyyden eri tasoilla.

Rakastumista, ulkopuolisuutta ja riittämättämyyttä puntaroivat kappaleet muotoutuivat hienovaraisiksi. Konserttikantele kantaa sovituksiin lempeää heleyttä." Juha Seitz / Ilkka-Pohjalainen

Indieartisti Jutta Rahmelin esikoislevy manifestoi toivoa ja vannoo herkkyyden nimeen – “Heijastuksia” julkaistiin lokakuussa 2022


 

Laulaja-lauluntekijä ja kanteleensoittaja Jutta Rahmel julkaisi esikoisalbuminsa Heijastuksia 21. lokakuuta 2022. Yhdentoista kappaleen kokonaisuus käsittelee muun muassa nähdyksi tulemisen kaipuun, riittämättömyyden tunteen, kipeän rakastumisen sekä ulkopuolisuuden teemoja. 

 

Heijastuksia sukeltaa modernin akustisen indien ja folkin maailmaan rohkeasti ja vahvalla intuitiolla. Albumi esittelee lupaavan laulaja-lauluntekijän, joka on löytänyt oman äänensä. Kokonaisuuden tunnelma on hienovarainen ja albumilta löytyy yhtymäkohtia muun muassa Joni Mitchellin, Viitasen Piian ja Chisun musiikkiin ja ilmaisuun. 

 

Rahmel aloitti soolouransa vuonna 2018, kun kolmen kappaleen akustinen EP Varjot kulkevat mukanani julkaistiin. Artisti teki myös hetken englanninkielistä musiikkia, mutta kun hän keväällä 2021 palasi suomenkielisen musiikin pariin, palaset tuntuivat loksahtavan paikoilleen. Tuosta reilun vuoden takaisesta ajasta jäi käteen myös tulevan levyn kappaleet.

 

Tämän vuoden puolella Rahmel on julkaissut tulevalta debyyttialbumilta kolme singleä, joista yksi on duetto Pariisin Kevät -yhtyeestä sekä sooloartistina tutun Antti Poudan kanssa. Albumin viimeinen ennakkolohkaisu Ilmaa julkaistiin 7. lokakuuta. Kappale kuvaa herkällä tavalla näkymättömyyden ja merkityksettömyyden kokemusta suhteessa. 

 

Rahmelilla on vahva kansanmusiikkitausta, ja jatkaa edelleen genren parissa Kardemimmit-yhtyeessä. Vuonna 2000 perustettu maailman tunnetuin kanteleyhtye keikkailee pääasiassa ulkomailla ja suuntaa tulevana syksynä kiertueille muun muassa Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Syyskuussa Yhdysvaltojen kiertueella julkaistiin yhtyeen kuudes studioalbumi Sisko muistatko?. Kansanmusiikkitausta kuuluu myös artistin omassa musiikissa: “Tietynlainen kaiho ja haikeus ovat läsnä musiikissani, jotka ovat usein ominaisia kansanmusiikille ja folkille. Kansanmusiikissa myös paljon käytetyt akustiset soittimet, kuten kantele ja harppu ovat voimakkaasti läsnä tällä levyllä.” 


 

Artisti peräänkuuluttaa herkkyyden ja haavoittuvuuden kokemisen tärkeyttä

 

Vaikka Heijastuksia ammentaa raskaistakin aiheista kuten sydänsuruista ja näkymättömyyden kokemuksesta, välittyy albumilta kuitenkin toiveikkuus ja ilo elämää kohtaan. “Suru käydään läpi ja hyväksytään, mutta surun läpi heijastuu myös valoa. Elämä ei ole koskaan kokonaan mustavalkoista, eikä musiikki. Suruun voi sisältyä myös monia muitakin tunteita, kuten kiitollisuutta. Vaikka kipeät kokemukset satuttavat ja voivat jättää haavoja, ne tekevät meistä meidät. Lopulta ne myös antavat ja opettavat tärkeitä asioita, kuten mittasuhteita ja saattavat keikauttaa arvomaailmaa hyvään suuntaan”, Rahmel avaa. 

 

Artisti peräänkuuluttaa herkkyyden ja haavoittuvuuden kokemisen tärkeyttä. Ne ovat myös olennaisia oivalluksia, joita Rahmel on tehnyt tulevaa albumia tehdessä: “Olen herännyt vasta viime vuosina tajuamaan oman herkkyyteni ja sen syvyyden. Olen yrittänyt paeta suorittamiseen sitä mitä olen ja peittää kovuudella alla olevan pehmeyden. Se on johtanut uupumiseen. Jatkuva puskeminen on myös kuulunut musiikissani, mikä on aika hämmentävää, mutta myös täysin loogista kun sitä tarkemmin ajattelee. Kun tajusin, että olin kannatellut ja kontrolloinut kaikkea melkein koko elämäni ajan ja koin samaan aikaan vaikean suhteen sekä sen tuoman ahdistuksen, toi se minut polvilleen. Ensimmäistä kertaa uskalsin luopua suorittamisen verhosta ja vuodattaa musiikkiin haavoittuvat puoleni. Kun tein albumia, yritin kanavoida sen kaiken voiman mitä sisälläni on ja tuoda sen musiikkiin, herkkyyden keinoin.”

 

Kansanmusiikkitaustainen laulaja-lauluntekijä ja kanteleensoittaja Jutta Rahmel (s. 1991) on artisti, jonka on voinut nähdä muun muassa Vesalan riveissä niin keikoilla kuin Vain elämää -ohjelmassa vuonna 2019. Lisäksi Rahmel on vaikuttanut jo 21 vuoden ajan kantele- ja lauluyhtye Kardemimmeissä. Soolourallaan hän on julkaissut suomenkielisen EP:n Varjot kulkevat mukanani vuonna 2018 ja englanninkielisiä singlejä vuosina 2019–2020. Heijastuksia-albumi on tehty yhteistyössä tuottaja Joonas Saikkosen (mm. Antti Autio, Mopo, Elifantree ja Kalevauva.fi) kanssa. Esikoislevyn julkaisua juhlistettiin Espoon Sellosalissa 26. lokakuuta 2022. Keikoilla Rahmel esiintyy kitaristi Mikko Malmivaaran kanssa.

bottom of page